Seyahatlerimde Karbon Ayak İzini Nasıl Azaltırım?
Küresel ısınma, iklim krizi, orman yangınları, hayatımıza yeni girmiş kavramlar değil. Ancak her geçen yıl etkileri düşünülenden kat be kat daha fazla hissediliyor. Hedeflenen ortalama sıcaklık gibi değerlerde sapmalar çok hızlı gerçekleşiyor. Tüm dünya olarak sürüklendiğimiz pek iç açıcı olmayan bir gelecekten kurtulmak da şu ana kadar kullandığımız her kaynağına karşılık bu Dünya’ya ve gelecek nesillere karşı sorumluluğumuz. Bu yazımızda sizlere seyahatlerinizde, gündelik olarak kullandığınız ulaşım araçlarında karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik 7 öneride bulunacağız. Umarım hayatınızda bir farkındalık yaratmayı başarırırız.
Seyahatlerde Karbon Ayak İzini Azaltmaya Yönelik 7 Yöntem
1-Araba Kullanımı Azaltın
Gündelik hayatınızda araba kullanımınızı mümkün olduğunca azaltmaya çalışın. Yakın olduğunu düşündüğünüz mesafelerde bisiklet kullanımı veya yürüyüş yapmak fiziksel olarak da sizi daha dinç tutar. Ancak tabiki araç kullanımını tamamen durdurmamız mümkün değil. Bunun içinde rutin olarak yaptığınız işleri daha organize ve planlı bir hale getirerek tek bir sürüşte halletmeye yönelik adımlar atabilirsiniz.
2-Gaz Fren Kullanımı
Yakıt tüketimini arttıran her eylemde olduğu gibi gaz ve fren pedallarının sık kullanımı da yakıt tüketimiyle beraber karbon salınımını da arttırıyor. Sabit bir hızda gitmek daha iyi.
3-Arabanızın Bakımını Düzenli Yaptırın
Araç bakımının yaplması, lastiklerin havasının düzenli kontrolleriyle yakıt tüketiminizi azaltabilirsiniz. Lastiklerin havası azaldığında yakıt tüketimi daha da artacaktır.
4-Ortak Araç Kullanımı
Her gün işe giderken iş arkadaşlarınızla ortak araç kullanımı yılda yaklaşık 1 tona varan CO2 salınımını azaltıyor.
5-Klimalar Yerine Cam Açma
Bu sıcak yaz günlerinde her daim mümkün olmuyor. Kavrulan araç içerisinde öğlen sıcağında cam açık oturmak katlanılabilecek bir şey değil. Ama yine de aklınızda bulunsun cam açmanın daha uygun olduğu koşullarda klima yerine cam açmak yakıt tüketimiyle birlikte çevreye zararı da azaltır.
6-Elektrikli veya Hibrit Araç kullanımı
Bütçe olarak şuan da herkes için uygun olmayabilir. Ama geçiş yapılabilen ilk fırsatta araç değişimi çok doğru bir karar olur.
7-Uçak Kullanımı
Uzun mesafe bir yolculukta uçak kullanımı gidiş ve dönüşüyle birlikte 1.9 ton karbon salınımına sebep olur. Kıyas açısından araba kullanımını tamamen bırakırsanız bir yıllık 2 ton karbon salınımını önlemiş olursunuz. Uçuşlarda ortalama yolcu başına bir saatte 90kg karbon salınımı gerçekleşir.
Birey olarak gündelik hayatımızda değiştirdiğimiz davranışlar büyük ölçekte çok da umduğumuz bir etkiyi yapmıyor olsa da farkındalık açısından önemli. Çevreye asıl zararı verenlerse büyük şirketler... Her ne kadar bu onların sorumluluğu diyerek kenara çekilmek bizler için daha kolay olsa da özünde şirketlerin üretimlerini sürdürmesinin ana sebebi biziz. Var olan taleple beraber büyük şirketler de bu şekilde gerekli arzı sağlamaya devam ediyorlar. Yani aslında şirketlerin çevreye verdiği zarardan da bizler sorumluyuz. Gerekli farkındalığı oluşturup “tüketmeye” olan bakış açımızda değişiklikler yapabilirsek azalan taleple ve oluşan farkındalıkla birlikte şirketlerde de hem kamuoyu baskısı oluşur hem de talep olmayan ürünlerin arzını sağlamak da anlamsız hale gelir. Her bir birey olarak özünde farkındalığımız, toplumun değişip dönüşmesinde büyük bir etkiye sahip.
Comments